Szabadkán is bemutatkozik a halasi csipke

Írta Admin 2018. 04. 29. 0 Komment(ek) Hírek,

Vajdasági vendégeket köszönthetett a Csipkeházban Szécsiné Rédei Éva igazgató és Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumi elnöke pénteken délután. A látogatás célje egy programnyitó konferencia volt, a Mestermunkaturizmus: helyi értékek határon átnyúló nézőpotban címet viseli. A halasi, szabadkai és tavankúti részvétellel lebonyolított projektnek köszönhetően megismerkedhetnek egymás munkájával és kiállításokra is lesz lehetőség.

 

 

Mint arról korábban beszámoltunk, a Csipkeház egy sikeres pályázatnak köszönhetően résztvehet egy nemzetközi projektben. A Magyar Kultúra Napján bejelentett programnak részese még a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Intézet és a tavankúti Matija Gubec Egyesület is. A Mesermunkaturizmus: helyi értékek határon átnyúló nézőpontban címet viselő projekt nyitókonferenciájának Kiskunhalas volt a házigazdája. Pénteken délután egy szabadkai, zentai, tavankúti vendégekből álló küldöttség látogatott a Csipkeházba, ahol megismerkedhettek a csipkevarról munkájával. Szécsiné Rédei Éva igazgatónő mesélt a csipke történetéről és a készítésének kulisszatitkairól is. Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány elnöke pedig megajándékozta a vendégeket.

 

 

A csipkemúzeumban tett látogatás után kezdődött meg a konferencia. A város nevében a vajdasági küldöttséget Farkas Dániel alpolgármester köszöntötte. Elmondta, hogy a pályázat beadása előtt segítséget kért tőle Szécsin Rédei Éva igazgatónő. Az alpolgármestre pedig a halasiakkat évtizedek óta kiváló viszonyt ápoló Kern -Sólya Máriához, a szabadkai képviselő-testület elnökéhez fordult, aki közbenjárt az ügyben. Farkas Dániel szerint a halasi csipke újabb sikere ez. Pajor Kálmán, a házigazda Halasi Csipke Közalapítvény kuratóriumi elnöke elmondta, a célja a pályázatnak a kézművesek egymással való tapasztalatcseréje, a partnerség elmélyítése, valamint a vallási turizmus erősítése is. A résztvevő településeken turizmus workshopokat rendeznek, lesznek kézműves tanítási programokat is gyermekeknek.

 

A konferencia vendége volt Mihályi Katalin, a Lányi Ernő Iparos Művészeti Egyesület elnöke is. Ő elmondta, hogy a projekt révén felpezsdült az élet náluk. A 120 éves civil szervezetnek köszöhetően augusztusban a szabadkai múzeumban mutatkozhat majd be a halasi csipke. A pénteki rendezvényen Ladislav Sukonic, a tavankúti szalmaképekről, Nádi Karolina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet képviselője a vajdasági kincsenkről, MIhályi Katalin a szabadkai iparos művelődési egyesületről, míg Szécsiné Rédei Éva a halasi csipke történetéről beszélt.

forrás: halasmedia.hu