Csipkeünnep a Hagyományok Házában

Írta Admin 2017. 12. 08. 0 Komment(ek) Hírek,

Iparművészeti remekünk megalkotását ünnepelték december 7-én a 115 éves a halasi csipke című kiállítás megnyitóján Budapesten, a Hagyományok Házában. Érték és szépség jellemzi. Nemzedékről nemzedékre hagyományozódó művészet a csipkevarrás, melynek élő hagyományát jelenleg nyolcan művelik a Csipkeházban.

 

A december 7-i megnyitó közönségét Szabó Zoltán osztályvezető köszöntötte a Hagyományok Háza képviseletében.

 

 

Ezt követően Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány elnöke részletesen ismertette a halasi csipke történetét.

 

 

- Dékáni Árpád művész-tanár álmodta meg.  Csipketerveit Markovits Mária tudta megvalósítani. Új technikát dolgozott ki, ami azóta is változatlan. A csipkék térhatását az öltések művészi variációja adja. A kézzel varrt csipkecsoda most jubilál – mondta.

 

 

A város nevében Fülöp Róbert köszöntötte a jubileumot. Kiskunhalas polgármestere a Hagyományok Háza közönségét a Csipkeházba is invitálta.

 

 

- Komoly küldetés fenntartani a csipke hagyományát. Azon dolgozunk, hogy a csipke eszméjét minél szélesebb körben megismertessük – hangsúlyozta.

 

V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium nevében mondott ünnepi beszédet. A környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár rámutatott, a magyar iparművészet szerves részévé vált a halasi csipke.

 

 

 - Magas színvonalú, hosszú időre visszatekintő a technikája. Hungarikum, generációról generációra hagyományozódó művészet – fogalmazott.

 

 

Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház igazgatója elmondta, sok munkájuk van a kiállításban. Változatos összeállítással készültek a budapesti közönségnek.

 

 

- Szívünket, lelkünket, energiánkat beletettük a kiállításba. Bemutatjuk a nagy kiemelkedő csipkéinket: a Julianna, a hattyús, leveles és virágos terítőket, amelyek igazán jól mutatnak. Kiállítottuk a 115. évforduló alkalmából kiírt csipketervezési pályázat díjazott munkáit. Igyekszünk megmutatni, hogy a csipke a mai korban is mennyire használható. Modern lakás dísze is lehet – mondta.

 

 

- Egyformán fontos a régi időkben és az újonnan készült csipkék bemutatása. Megpróbáltunk átfogó képet adni az elmúlt 115 évről – összegzett Kardos Zsuzsanna művészeti vezető.

 

 

A rendezvényen Gál Gabi énekművész működött közre népdalokkal. Kísérte Andrássy Krisztina zeneszerző, zongoraművész, az Operaház magánénekese és korrepetítora.

 

 

A Halasi Csipke Közalapítvány csatlakozott az MTVA Jónak lenni jó! jótékonysági kampányához. Az árverésre felajánlott halasi csipkét Siklósi Beatrix főszerkesztő, csatornaigazgató vette át Pajor Kálmán elnöktől.

forrás: halasmedia.hu