Terítéken a terítékek

Írta Admin 2015. 12. 04. 0 Komment(ek)

Fehér Károlyné hímző kézműves iparművészeti munkáiból nyílt kiállítás pénteken este a Csipkeházban. Az elismert kiskunhalasi alkotó Porcelánminták textíliákon címmel mutatja be műveit a közönségnek a tárlaton. Oláh Györgyné, a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumi tagja a megnyitón úgy fogalmazott: terítéken a terítékek.


Fehér Károlyné első önálló kiállítása Kronachban volt, a Csipkeházban pedig 10 éve mutatkozott be a közönségnek. Utána nagy sikerű tárlata volt még Kiskunhalason, a Közösségek Házában, Tamásiban, Dunaföldváron. Budapesten csoportos tárlaton vett részt munkáival. A határon túl – Lengyelország kivételével – testvérvárosainkban vendégszerepelt és a halasi csipkével együtt csodálhatták meg alkotásait.


- A folytatáshoz nagyon nagy erőt adott tavaly a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által adományozott elnöki dicsérő oklevél a kiemelkedő munkám elismeréséül – fogalmazott Fehér Károlyné. – A Csipkeház vezetése nyáron felkért egy újabb önálló kiállításra, amire örömmel mondtam igent. A Porcelánminták textíliákon című tárlatomra sokat készültem. Igazán be akartam mutatni az elmúlt évtizedek kézműves, iparművészeti munkáit. A legszebbeket hoztam el, köztük háromméteres terítőket. Ezeket máshol nem tudtam bemutatni helyhiány miatt. Ezúttal két terített asztal is várja a vendégeket porcelánnal azonos mintájú asztalterítőkkel. A hollóházi Erika és a Zsolnay búzavirágos. A karácsony közeledtével ezek már az ünnep hangulatát idézik.


További motívumok, melyekkel találkozni lehet a kiállításon: Rothschild vadászos, indiai kosaras, Imola, petrezselyemleveles, virágfüzérek és a legújabb, a Főnix madaras.


A december 4-i ünnepélyes megnyitón Oláh Györgyné mondott beszédet a Halasi Csipke Közalapítvány képviseletében. A kuratórium tagja kiemelte a kézműves munka igényességét.


- Egy kézműves termék mindig hordoz magában valami megfoghatatlan emberit. Benne van az alkotója szellemisége – mondta. – Jolika amit önmagához közel állónak talál, elkészíti. A legnemesebb magyar porcelánok motívumait jeleníti meg textíliákon – fűzte hozzá.


A rendezvényen közreműködött: Fehér Ádám verssel és Fodor Csanád hegedűjátékával. Ádám a Bibó, Csanád pedig a Szilády Áron Református Gimnáziumban folytatja tanulmányait. Vadkerti Mónika, a Halas Televízió főmunkatársa volt az est háziasszonya.

 

Fehér Károlyné kiállítása 2016. január közepéig látogatható a Csipkeházban.