Történelmi bíborosi látogatás

Írta Admin 2019. 12. 16. 0 Komment(ek) Hírek,

Stanislaw Dziwisz bíboros december 15-én Kiskunhalasra érkezett. A város vezetése a Csipkeházban köszöntötte a katolikus egyház lengyelországi képviselőjét és a vele érkezőket. Az egyházi méltóság városunkban tett látogatása történelmi jelentőségű a helyi közösség életében.

 

 

- Az egész éves rendezvénysorozatunkból mindenképpen a legkiemelkedőbb esemény, hiszen a templom 250 éves története során még soha nem járt nálunk bíboros – mondta Hozdik Zsolt plébános. – Stanislaw Dziwisz bíboros atya kiemelkedik azzal, hogy Szent II. János Pál pápának legközvetlenebb munkatársa volt. A legcsodálatosabb napja ez az évünknek. Kuris István Lászlótól megtudtuk, tavaly október vége óta folyamatosan készültek, dolgoztak, szervezték az eseményt. Az alpolgármester elmondta, imádkoztak azért, hogy a látogatás megvalósuljon. - Néhány napja derült ki a konkrét dátum. Nagyon sokat köszönhetünk a krakkói főkonzulátusnak – mutatott rá.

 

 

A lengyel-magyar barátságot már nagyon régóta ápoljuk itt, a városban és ez nagyon jó. Ennek egyik eseménye a mostani bíborosi látogatás. Nagyon örülök, hogy létre tudott jönni – fogalmazott Fülöp Róbert polgármester. Kiskunhalasra érkezett dr. Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is vasárnap. Hangsúlyozta: Szent II. János Pál pápa meghatározó személyisége a 20. századi történelemnek. - Személyében egy kiemelkedő pápáról beszélhetünk. Ennek megfelelően az ő közvetlen munkatársa is kiemelt figyelemre érdemes – mondta. - Jelen és jövő kihívásaira csak a Krisztus követésben, az Európát összetartó szellemi kötőerőben, a kereszténységben találhatunk választ. Ez az a gondolat, amit bíboros úr is egész életében fáradhatatlanul és következetesen képviselt.

 

 

Stanislaw Dziwisz üdvözölte az egész itteni közösséget. A bíboros úgy fogalmazott, megtiszteltetés számára ez a fogadtatás. - Mind az egyházi, mind a társadalmi közeg nagyon fontos. Autonóm, egymástól független közösségek, de együtt kell dolgoznunk a társadalom java érdekében. Az együttműködés, a dialógus a legjobb megoldás mind Lengyelország, mind Magyarország számára – hangsúlyozta.

 

 

A Csipkeházban Szécsiné Rédei Éva igazgató tárlatvezetést, kollégái csipkevarró bemutatót tartottak.  A Bács-Kiskun Megyei Bárka Integrált Szociális Intézmény Nefelejcs Utcai Otthona lakói ajándékkal köszöntötték Stanislaw Dziwiszt. A Szűz Mária képet Rajcsány Andrea alkotó és Vass Róbert kerekes székes lakó adta át a bíborosnak. Ő szintén megajándékozta a jelenlevőket. A látogatás az alsóvárosi plébánián folytatódott.

forrás: halasmedia.hu