Ilyen lesz a Csipkeház felújított kiállítótere

Írta Admin 2019. 01. 18. 0 Komment(ek) Hírek,

Az építészeti munkálatokkal végeztek a szakemberek, folyamatban van a kiállítótér kialakítása a halasi Csipkeházban. Kiskunhalas Önkormányzata a Csipkeház látogatóbarát fejlesztése projekt során sikeresen pályázott. A TOP-1.2.1-16-BKI – Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázaton 72.800.000 forint támogatási összeget kapott. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjának támogatásával valósul meg.

 

 

Az elmúlt hónapokban nagyszabású felújítási munka kezdődött a Csipkeházban. A szakemberek felszedték a régi fa padlóburkolatot, padlófűtést fektettek le majd térkő burkolattal látták el a kiállítótereknek és az előtérnek helyt adó termeket. A villamoshálózat valamint az energetikai rész is megújult. A fogadótér valamint a főbejárat nyílászáróit is kicserélték, továbbá megfelelő mozgássérült feljárókat alakítottak ki. Tóth Péter városi főépítész szerint a megfelelő ütemben és minőségben zajlottak a felújítási munkálatok, néhány apró javítanivaló maradt csak hátra, így az intézményben már a kiállítóterek kialakítására koncentrálhatnak.

 

 

A látványtervek már elkészültek a hungarikum halasi csipkének bemutatására szolgáló múzeumi térről. Szécsiné Rédei Éva igazgató elmondta, modern, megfelelően megvilágított, sötétkék, fehér és szürke színvilágú lesz az új múzeumi tér.

 

 

Ennek kialakításakor fontos szempont volt, hogy sok hasznos, érdekes információt találjanak majd a látogatók a halasi csipke történetéről, a motívumvilágról, valamint nagyméretű fotók segítségével is bemutatják az aprólékos kézimunkával készülő csipkék munkafázisait. A pályázatnak köszönhetően megfelelő hangosítást is kiépítenek a kiállítótérben, így nagyobb csoportok érkezése esetén is megfelelő tárlatvezetést tudnak tartani.

 

 

Pajor Kálmán a Halasi Csipke Közalapítvány elnöke bízik abban, hogy már a nyár folyamán fogadni tudják az első csoportokat a felújított Csipkeházban. A közbeszerzési eljárások lefolytatását követően gőzerővel megkezdődik a kiállítótér építése, folyamatban vannak már az új interaktív elemek beszerzései is.

forrás: halasmedia.hu